Srbsko: Druhé kolo prezidentských volieb bolo v súlade s demokratickými normami

21.05.2012 Celý región

Belehrad 21. mája (TASR) - Priebeh nedeľňajšieho druhého kola srbských prezidentských volieb bol v súlade s demokratickými normami, konštatovali dnes pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Podľa ich názoru pracovali volebné komisie tentoraz efektívnejšie ako v prvom kole volieb hlavy štátu 6. mája. Sčítanie hlasov prebehlo korektne a transparentne.

Napriek tomu však pozorovatelia upozornili na nutnosť lepšej organizácie systému pre riešenie volebných sporov, ďalšieho úsilia na zabezpečenie integrity volebného procesu, konkrétne pri transparentnosti volebnej registrácie a väčšej profesionality volebnej administratívy.

Šéfka pozorovateľskej misie OBSE, predstaviteľka Kancelárie pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Corien Jonkerová upozornila, že volebná komisia zamietla námietky voči volebným podvodom v prvom kole volieb ako oneskorené, ale nepodnikla nič pre ich objasnenie. Poukázala aj na netransparentnosť pri kontrole financovania volebného procesu politických strán zo strany štátnej agentúry pre boj proti korupcii.

Pozorovatelia si všimli aj opätovnú absenciu analytických a kritických materiálov v médiách, ako už pred prvým kolom volieb, čo pripísali aj vplyvu štátnych inštitúcií na médiá v osobitne ťažkej hospodárskej situácii.

Zdroj: APA
 

Vyberte región